LAURENCE LESTANG

La Laurence Lestang és dietista i biòloga, andorrana, especialitzada en biologia cel·lular i molecular, fisiologia i també és microbiòloga. No obstant no és una dietista convencional, ja que tracta els seus pacients des d’un punt de vista integratiu, tenint en compte la genètica i analitzant el perfil metabòlic mitjançant un estudi fisiològic i biològic que li permet
determinar aspectes preventius.

La seva pràctica reposa en la nutrició antiinflamatòria personalitzada, que es basa en part en la genòmica nutricional, una variant de la nutrició que aborda tipus de molècules o aliments que tenen evidència científica de que poden actuar de forma específica en contra d’eventuals desviacions metabòliques.

 

Què va ocasionar que et dediquessis al món de la nutrició biològica?

 

Vaig entrar en contacte fa 15 anys, mentre exercia com a biòloga, amb un equip de treball de Barcelona que em van integrar en un grup de científics que treballaven la genòmica nutricional. Va ser a partir d’aquí que em vaig interessar per aquesta matèria. Posteriorment vaig cursar la carrera de Dietètica i Nutrició per acabar d’assolir els coneixements que em faltaven en el camp de la nutrició amb la finalitat de poder lligar els dos camps d’estudi.

 

Què és la nutrició antiinflamatòria?


La inflamació no és una problemàtica per ella mateixa, ja que és una expressió metabòlica indispensable al manteniment de la vida. No obstant, quan es torna permanent i crònica, aleshores esdevé un problema.
La inflamació crònica de baix grau es caracteritza per la circulació constant de molècules pro-inflamatòries i inflamatòries a través del nostre organisme, a uns nivells que poden ser baixos, però viciats, que no tenen parada i que poden arribar a mitjà-llarg termini a desencadenar expressions de nombroses afeccions o malalties.
La nutrició antiinflamatòria va enfocada a frenar i controlar aquests
disfuncionaments.

 

Què és el que més t’agrada de la teva feina?

 

El contacte humà, ajudar i cuidar els meus pacients.


Creus que a Andorra hi ha conscienciació per portar una dieta saludable?


Penso que a Andorra, la dieta és globalment saludable, majoritàriament de tipus mediterrània, per tant és una molt bona base de treball. La gent es cuida molt en general i és activa.


Quins serveis podem trobar a la teva consulta Laurence Lestang nutrition
& Health?


Treballo actualment en 3 clíniques privades del país, i en les quals es poden realitzar les consultes presencials. D’altra banda, existeix la web, anomenada Nutrition & Health, que serveix de base pels pacients internacionals, i on a banda de fer consultes online personalitzades, ofereixo diversos productes: programes i plans d’alimentació, que es poden descarregar directament des de la botiga.

 

Actualment el lema “mens sana in corpore sano” és un reclam
publicitari per a moltes campanyes, lligat a la pràctica de portar una vida
saludable. Què en penses d’aquesta tendència?

 

Aquest lema és “molt antic” !!!! però sí, encara val, igual que “el teu aliment sigui la teva medicina”. El tema més complicat és que som tots tan diferents genèticament i de pel nostre estil de vida, que no a tothom li va bé la mateixa cosa.

 

Què n’opines de la tendència de portar una dieta keto o un dejuni
intermitent que tant se’n parla?

 

Per mi la paraula “dieta” s’aplica en un context patològic o a un cas clínic o pre/post operatori que el requereixi. Prefereixo parlar de “pla d’alimentació” quan es tracta de voler perdre pes. De la mateixa manera, estic en contra d’aplicar dietes extremes o d’exclusions ja que malauradament, aquestes dietes aparentment “miraculoses” no són aptes per a tothom i poden derivar en carències amb les seves conseqüències directes o indirectes, més o menys greus. No obstant, et diré que sí, les faig servir en consulta, i molt especialment pel que fa el dejuni intermitent, però adaptant-les al perfil del pacient
quan li hagi d’aportar un benefici i valorant el risc. Totes dues dietes que em parles tenen la seva cara oculta.

 

Quin consell li donaries a algú que vol començar a adoptar hàbits
saludables en l’alimentació?

 

Penso que per començar, el millor consell i el més fàcil és eliminar al màxim els aliments processats.

 

I un consell per cuidar-se a l’estiu?

 

Durant les vacances d’estiu “abusar” de tots els aliments antioxidants, polifenols, omega-3 (peix i marisc), espècies, verdures crues que ens ajudaran a contrarestar els efectes de la inflamació.
També és important gaudir del descans que ens ajudarà a baixar els nivells d’estres acumulats durant la resta de l’any.
Durant les vacances, també m’agrada aplicar la regla fàcil del “no abusar”, de certes coses que ens podem trobar durant aquests dies, com:

  • No abusar de la fruita (màxim 2 peces al dia) i del sucre (gelats…)
  • No massa raigs ultraviolats (controlar l’exposició solar)
  • No massa cervesa…

Que sovint se salden en guanyar kilograms de més.